Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BRICS ќе создаде наплатен систем заснован на дигитални валути и блокчејн!

Веќе некое време земјите од BRICS се обидуваат да ја намалат употребата на американски долари во нивните региони.

Групата ќе создаде систем за плаќање базиран на блокчејн како дел од специјалната мисија поставена за оваа година за зголемување на улогата на BRICS во меѓународниот монетарен систем.

Според извештајот на руската агенција за вести TASS, групата BRICS од пет земји составена од Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка ќе започне да работи на создавање наплатен систем заснован на блокчејн и дигитални технологии.

Советникот на Кремљ, Yury Ushakov, во интервју за TASS, ја истакна важноста од создавање независен систем за плаќање. велејќи:

„Како земји на BRICS, веруваме дека создавањето независен наплатен систем BRICS со користење на најновите технологии како дигитални технологии и блокчејн е важна цел. во иднина. „Клучот е да се осигури дека овој систем е лесен за употреба, рентабилен и агностички за политиките за владите, јавноста и бизнисите“,

Yury Ushakov

Оваа иницијатива е дел од специјалната мисија поставена за оваа година за зголемување на улогата на BRICS во меѓународниот монетарен систем. Групата долго време се обидува да ја намали зависноста од американскиот долар, стратегија позната како долариизација.

Leave a comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,507.75
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,334.55
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 553.12
solana
Solana (SOL) $ 151.43
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,335.55
xrp
XRP (XRP) $ 0.529399
the-open-network
Toncoin (TON) $ 7.52
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.117646
cardano
Cardano (ADA) $ 0.435211
tron
TRON (TRX) $ 0.13833
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000018
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 26.81
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 62,620.78
polkadot
Polkadot (DOT) $ 6.51
chainlink
Chainlink (LINK) $ 13.70
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 385.80
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.45
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 5.55
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.86
dai
Dai (DAI) $ 0.999908
litecoin
Litecoin (LTC) $ 70.65
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.538824
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,482.88
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.176755
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 8.88
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.00001
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 0.999268
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 22.95
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) $ 1.29
aptos
Aptos (APT) $ 6.71
stellar
Stellar (XLM) $ 0.103821
monero
Monero (XMR) $ 161.37
blockstack
Stacks (STX) $ 1.87
maker
Maker (MKR) $ 2,857.39
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.074076
vechain
VeChain (VET) $ 0.031274
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.093644
render-token
Render (RNDR) $ 6.41
filecoin
Filecoin (FIL) $ 4.34
mantle
Mantle (MNT) $ 0.752313
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 6.29
okb
OKB (OKB) $ 40.55
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.731196
immutable-x
Immutable (IMX) $ 1.48
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,380.13
injective-protocol
Injective (INJ) $ 21.94
optimism
Optimism (OP) $ 1.81
sui
Sui (SUI) $ 0.803464