Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Владата на САД премести 922 милиони долари во Bitcoin

Американската влада префрлила Bitcoin во вредност од 922 милиони долари од два паричници за криптовалути во кои имало средства запленети од Bitfinex во 2016 година.

Вреди да се одбележи дека овој трансфер се случи истиот ден кога Bitcoin надмина 60.000 долари за прв пат по повеќе од две години. Bitcoin-от се тргуваше по 62.507 долари, зголемувајќи се за 5,52% во 24 часа до 21:45 часот на 21 февруари, UTC време.

Првиот тест трансфер се случи на 28 февруари во 15:39 за само 1 BTC (60.200 долари во моментот на трансферот). Набргу потоа, паричникот означен од американската влада направи уште три трансфери во вредност од 2.817 BTC (172,74 милиони долари), 0,01 BTC (613,35 долари) и 12.267 BTC (748,46 милиони долари), според податоците на Arkham Intelligence.

Владата ги заплени овие средства во 2016 година, откако Bitfinex беше хакиран за приближно 119.754 BTC (над 7,4 милијарди долари по сегашна цена).

Leave a comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,881.38
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,146.90
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 569.65
solana
Solana (SOL) $ 149.95
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,145.71
xrp
XRP (XRP) $ 0.525737
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161269
the-open-network
Toncoin (TON) $ 6.20
cardano
Cardano (ADA) $ 0.504347
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000027
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 38.07
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 511.20
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 64,920.39
polkadot
Polkadot (DOT) $ 7.21
tron
TRON (TRX) $ 0.110987
chainlink
Chainlink (LINK) $ 14.85
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 15.51
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.736337
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 6.26
litecoin
Litecoin (LTC) $ 84.67
uniswap
Uniswap (UNI) $ 7.78
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.76
dai
Dai (DAI) $ 1.00
aptos
Aptos (APT) $ 10.18
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 27.74
blockstack
Stacks (STX) $ 2.72
mantle
Mantle (MNT) $ 1.22
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) $ 0.99967
filecoin
Filecoin (FIL) $ 6.59
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.130602
render-token
Render (RNDR) $ 8.86
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 8.63
okb
OKB (OKB) $ 55.89
stellar
Stellar (XLM) $ 0.11544
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 1.21
immutable-x
Immutable (IMX) $ 2.19
bittensor
Bittensor (TAO) $ 478.93
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,175.57
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.086469
vechain
VeChain (VET) $ 0.042085
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) $ 2.98
maker
Maker (MKR) $ 3,128.90
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.119202
the-graph
The Graph (GRT) $ 0.289597
injective-protocol
Injective (INJ) $ 29.67
optimism
Optimism (OP) $ 2.49
fetch-ai
Fetch.ai (FET) $ 2.48
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.000006