Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elon Musk го тужи Sam Altman поради прекршување на договорот

Elon Musk го повикува OpenAI да се врати на своите принципи за отворен код и бара налог за да се спречи профитната експлоатација на технологијата AGI.

Сопственикот на SpaceX, Tesla и X, Elon Musk, е во правна битка со OpenAI и неговиот извршен директор Sam Altman, тврдејќи дека го прекршиле нивниот непрофитен договор.

Според неодамнешното поднесување во Врховниот суд на Калифорнија за округот Сан Франциско, Elon Musk тврди дека соработката на OpenAI со Microsoft отстапила од нејзините основни принципи за унапредување на вештачката општа интелигенција со отворен код (AGI) во корист на човештвото.

Правната постапка на Elon Musk ги детализира жалбите како што се прекршување на договор, прекршување на доверителската должност и нефер деловни практики. Тој го повикува OpenAI да се врати на своите принципи на отворен код и бара налог за да се спречи профитната експлоатација на технологијата AGI.

Според судската пријава, лансирањето на ChatGPT-4 во март 2023 година значително отстапувало од принципите на OpenAI. И покрај тоа што е претставен како пробив во вештачката интелигенција (AI), GPT-4 е затворен модел, за разлика од претходните верзии. Elon Musk тврди дека овој потег му носи технолошка и финансиски придобивки на Microsoft, што е во спротивност со почетната непрофитна мисија на OpenAI.

OpenAI започна како непрофитна истражувачка лабораторија за вештачка интелигенција во 2015 година, но стана комерцијален гигант по основањето на деловната група во 2020 година. Оттогаш OpenAI се префрли на модел управуван од профит. Критичарите, вклучително и Elon Musk, кој беше коосновач на OpenAI, тврдат дека компанијата сега е фокусирана на профитот наместо на позитивното човечко влијание.

Leave a comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,507.75
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,334.55
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 553.12
solana
Solana (SOL) $ 151.43
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,335.55
xrp
XRP (XRP) $ 0.529399
the-open-network
Toncoin (TON) $ 7.52
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.117646
cardano
Cardano (ADA) $ 0.435211
tron
TRON (TRX) $ 0.13833
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000018
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 26.81
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 62,620.78
polkadot
Polkadot (DOT) $ 6.51
chainlink
Chainlink (LINK) $ 13.70
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 385.80
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.45
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 5.55
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.86
dai
Dai (DAI) $ 0.999908
litecoin
Litecoin (LTC) $ 70.65
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.538824
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,482.88
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.176755
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 8.88
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.00001
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 0.999268
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 22.95
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) $ 1.29
aptos
Aptos (APT) $ 6.71
stellar
Stellar (XLM) $ 0.103821
monero
Monero (XMR) $ 161.37
blockstack
Stacks (STX) $ 1.87
maker
Maker (MKR) $ 2,857.39
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.074076
vechain
VeChain (VET) $ 0.031274
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.093644
render-token
Render (RNDR) $ 6.41
filecoin
Filecoin (FIL) $ 4.34
mantle
Mantle (MNT) $ 0.752313
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 6.29
okb
OKB (OKB) $ 40.55
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.731196
immutable-x
Immutable (IMX) $ 1.48
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,380.13
injective-protocol
Injective (INJ) $ 21.94
optimism
Optimism (OP) $ 1.81
sui
Sui (SUI) $ 0.803464