Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Само оваа година хакери украле над 1,22 милијарди долари од DeFi

DeFi пазарот изгуби над 1,22 милијарди долари во првите три месеци од 2022 година, според извештаите на Immunefi.

Бројката е речиси осум пати поголема од изгубените 154 милиони долари во првиот квартал од 2021 година.

DeFi значително порасна од почетокот на 2021 година, а хакерите продолжуваат да го искористуваат просторот. Новите проекти, со послаби безбедносни ревизии, се главни цели на хакерите.

Immunefi, платформа за bug bounty потврди дека повеќето од хакирања се резултат на лоша безбедност. Тие исто така очекуваат нападите да се зголемат во иднина.

„Треба да очекуваме вакви типови [софистицирани] напади да продолжат да се зголемуваат, бидејќи се повеќе криминални организации градат вештини за хакирање на DeFi маркетите. Понатаму, како што DeFi маркетите се зголемуваат се повеќе и повеќе, ваквите напади стануваат се попрофитабилни“, рече Mitchell Amador, извршен директор и основач на Immunefi.

Најмногу настрада мрежата на Ronin, која изгуби приближно 625 милиони долари при хакирање на крајот на Март. Додека Wormhole мостот на Ethereum и Solana беше втора најголема жртва, губејќи над 320 милиони долари во Февруари.

Leave a comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,894.92
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,112.81
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 578.30
solana
Solana (SOL) $ 172.52
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,110.58
xrp
XRP (XRP) $ 0.522249
the-open-network
Toncoin (TON) $ 6.45
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153036
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481363
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000025
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 37.38
tron
TRON (TRX) $ 0.12327
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 66,963.94
polkadot
Polkadot (DOT) $ 7.13
chainlink
Chainlink (LINK) $ 16.48
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 477.36
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 7.91
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.714574
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 13.54
litecoin
Litecoin (LTC) $ 83.98
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.01
fetch-ai
Fetch.ai (FET) $ 2.30
dai
Dai (DAI) $ 0.999227
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.89
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 28.62
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.114503
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.000009
render-token
Render (RNDR) $ 10.02
aptos
Aptos (APT) $ 8.53
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,230.99
immutable-x
Immutable (IMX) $ 2.42
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) $ 1.00
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 8.68
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.124291
filecoin
Filecoin (FIL) $ 5.85
mantle
Mantle (MNT) $ 0.974011
stellar
Stellar (XLM) $ 0.108314
arweave
Arweave (AR) $ 47.26
blockstack
Stacks (STX) $ 2.09
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,057.95
okb
OKB (OKB) $ 50.07
the-graph
The Graph (GRT) $ 0.309162
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.121606
optimism
Optimism (OP) $ 2.55
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 1.01
maker
Maker (MKR) $ 2,808.91
vechain
VeChain (VET) $ 0.035586
bittensor
Bittensor (TAO) $ 380.41