Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нови прописи на ЕУ: Дали доаѓа крајот на анонимните крипто трансакции?

На 31 март 2022 година, парламентот на Европската Унија гласаше за построги регулаторни мерки за крипто трансакциите. Овој потег, кој е дел од поголемата борба против перењето пари и финансискиот криминал, индустријата го гледа како антииновативност и заштита на приватноста.

Нацрт-регулативата вклучуваше три елементи кои треба да донесат еднообразност во регулирањето на крипто-средствата во ЕУ:

  1. Да има единствена правна рамка за крипто-средства.
  2. Заштита на потрошувачите и заштита од пазарни манипулации и криминал.
  3. Вклучувајќи ги и рудниците за крипто-средства во рамките на таксономијата на ЕУ за одржливи активности.

Првите два елементи беа донесени со што тие беа дел од најновата верзија на предложената регулатива. Третиот, кој бараше забрана за крипто валути кои што работат на „proof of work“ систем не не се изгласа и е надвор од предложената регулатива.

Овие мерки би забраниле анонимни крипто трансакции со тоа што ќе ги принудат давателите на услуги, како што се берзите, да собираат информации од поединци за нивните трансакции.

Реакцијата на крипто индустријата кажува се. Brian Armstrong (ко-основач и извршен директор на Coinbase) рече дека овој предлог е против иновациите, заштитата на приватноста и против спроведувањето на законот. Тој, исто така, ја повика индустријата да допре до членките на ЕУ.

Сега ќе се бара од берзите да собираат, складираат и да ги проверуваат информациите за корисниците кои вршат трансакции со self-custody паричници, кои не се нивни клиенти. Исто така сите трансакции над 1000 евра да ги пријават до властите.

Leave a comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,607.77
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,326.91
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 553.57
solana
Solana (SOL) $ 151.49
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,329.84
xrp
XRP (XRP) $ 0.529158
the-open-network
Toncoin (TON) $ 7.50
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.117741
cardano
Cardano (ADA) $ 0.435843
tron
TRON (TRX) $ 0.138554
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000018
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 26.94
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 62,605.77
polkadot
Polkadot (DOT) $ 6.50
chainlink
Chainlink (LINK) $ 13.80
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 383.58
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.50
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 5.57
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.83
dai
Dai (DAI) $ 1.00
litecoin
Litecoin (LTC) $ 70.89
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.538254
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,466.75
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.176994
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 8.82
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.00001
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 0.999636
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 22.98
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) $ 1.31
aptos
Aptos (APT) $ 6.73
stellar
Stellar (XLM) $ 0.104605
monero
Monero (XMR) $ 160.28
blockstack
Stacks (STX) $ 1.87
maker
Maker (MKR) $ 2,842.43
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.073478
vechain
VeChain (VET) $ 0.031482
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.09359
render-token
Render (RNDR) $ 6.44
filecoin
Filecoin (FIL) $ 4.34
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 6.30
mantle
Mantle (MNT) $ 0.750387
okb
OKB (OKB) $ 40.60
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.72983
immutable-x
Immutable (IMX) $ 1.50
injective-protocol
Injective (INJ) $ 22.05
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,375.50
sui
Sui (SUI) $ 0.812002
optimism
Optimism (OP) $ 1.80