Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Зошто Ethereum не запира? Причини за пораст!

Зошто Ethereum не запира? Во текот на изминатиот месец, Ethereum беше во импресивен пораст, зголемувајќи се за 38,5% за да надмине 3.100 долари, ниво што не е забележано од април 2022 година. Овој пораст се чини дека е фокусиран главно околу очекувањата за одобрување на фондови со кои се тргува преку размена на етер (ETF) поради одлуката на Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC).

Зголемувањето на побарувачката за потпора предизвика загриженост кај некои инвеститори со зголемување на отворениот интерес за фјучерси на Ether на над 10 милијарди долари. Сепак, историските податоци покажуваат дека ова отворено зголемување на интересот не е знак за неволја. Пред 12 февруари, отворениот интерес за фјучерси на Ether остана под 8,5 милијарди долари две години. Брзиот пораст на сегашното ниво од 10,6 милијарди долари укажува на значително зголемување на побарувачката за потпора за позициите на ETH. Сепак, оваа метрика не ја зема предвид само рамнотежата помеѓу купувачите и продавачите.

Надвор од очекувањата за Spot Ether ETF, забележан е значителен прилив на капитал во деривативни апликации ориентирани кон ликвидност, како што е EigenLayer. Оваа платформа има заклучена вкупна вредност (TVL) која скокна од 1,8 милијарди долари на 8,3 милијарди долари во последните 30 дена. Дополнително, некои airdrops, како што е неодамнешниот успешен Starknet (STRK) токен, го зголемија оптимизмот за ценовните перформанси на ETH.

Дополнително, пазарот на деривати на Ethereum покажува здрава побарувачка за долги позиции. Премијата за фјучерси на ETH, показател за расположението на инвеститорите, се движи околу 15% од 14 февруари, што укажува на здраво нахакан ниво без знаци на прекумерна потпора. Ова, во споредба со годишната премија од 22% забележана на 3 јануари, покажува дека индикаторот претставува поголем ризик од ликвидација поради преголемиот оптимизам на трговците за цената. Зошто Ethereum не запира? Случувањата во екосистемот дополнително ја зголемуваат вербата во него и гледаме убави зголемувања во оваа насока!

ethereum
ethereum

Ethereum (ETH)

Price
$ 3,341.57

Leave a comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,870.84
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,341.57
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 556.00
solana
Solana (SOL) $ 152.10
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,344.06
xrp
XRP (XRP) $ 0.529918
the-open-network
Toncoin (TON) $ 7.51
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.118399
cardano
Cardano (ADA) $ 0.43677
tron
TRON (TRX) $ 0.138502
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000018
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 26.81
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 62,778.82
polkadot
Polkadot (DOT) $ 6.49
chainlink
Chainlink (LINK) $ 13.75
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 388.23
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.49
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 5.58
leo-token
LEO Token (LEO) $ 5.87
dai
Dai (DAI) $ 1.00
litecoin
Litecoin (LTC) $ 70.68
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.53851
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 3,482.44
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.181387
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 8.81
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.00001
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 1.00
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 23.00
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) $ 1.30
aptos
Aptos (APT) $ 6.70
stellar
Stellar (XLM) $ 0.103836
monero
Monero (XMR) $ 160.68
blockstack
Stacks (STX) $ 1.88
maker
Maker (MKR) $ 2,849.34
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.073637
vechain
VeChain (VET) $ 0.03126
render-token
Render (RNDR) $ 6.47
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.093531
filecoin
Filecoin (FIL) $ 4.33
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 6.28
okb
OKB (OKB) $ 40.83
mantle
Mantle (MNT) $ 0.749628
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.731188
immutable-x
Immutable (IMX) $ 1.48
renzo-restaked-eth
Renzo Restaked ETH (EZETH) $ 3,390.64
injective-protocol
Injective (INJ) $ 21.97
optimism
Optimism (OP) $ 1.81
sui
Sui (SUI) $ 0.803252